Pronk bonen
Sunset
Hestia
Scarlet emperor
Boerentenen
Black knight
Painted lady
Tarahumara Tekomari
Pronk bonen
Pronk bonen (Phaseolus coccineus of Phaseolus multiflores) zijn onze fa-vo-rie-te bonen. De kleurrijke schoonheid van de vers gedopte zaden, hun meervoudig gebruik, de prachtige uitbundige bloemen, de smaak, de voedzaamheid. Ze beschikken over alle troeven.
Pronk bonen kun je eten in elk stadium: als bloem, als jonge sperzieboon, als snijboon, als verse dopboon of als droogboon. Wij eten ze het allerliefste als dikke, verse dopboon. Het perfecte oogsttijdstip is voor ons net voorbij het roze stadium. Dan zijn ze dik en nog gaar gekookt op 10 minuten. Zaai in mei-juni ter plaatse, telkens 6 bonen op 30 cm van elkaar. Klimmen zelfstandig op een bonenstaak. Geef een plaats in volle zon, geen extra bemesting nodig.
Kweek pronk bonen buiten en niet in de serre voor een goede vruchtzetting.