Bewaaruien
Ajuinen mix
Rossa tonda di Tropea
Cippolini ui 'Borettana'
Dorata di Parma
Bianca di maggio
Bewaaruien
Een bewaarui kun je extra lang bewaren. Je merkt het verschil snel als je bewaaruien samen bewaart bij minder geschikte bewaarrassen. Die laatste schieten snel op en je verliest veel ui om op te eten. Het hele jaar eigen uien consumeren is bijzonder waardevol: ze zijn voedzame, zeer gezonde groenten die in bijna elk gerecht een plaatsje kunnen opeisen.
Zaaien in maart-april voor een oogst in de nazomer. Zaai rechtstreeks buiten op rijtjes of zaai een 5-tal zaadjes beschut voor in tray. Plant uit als de kluitjes samen blijven dankzij de wortels. Geef ruim compost, een plaats in volle zon en houd goed onkruidvrij. Elke ui is eetbaar op elk stadium, maar de finale oogst als bewaarui vindt plaats als het loof begint neer te vallen. Laat de uien na het oogsten een drietal weken op een warme, droge plaats drogen en bewaar ze nadien op een koele, donkere plaats.