Maïs
Maïs
De veelzijdigheid van maïs hebben we hier in ons Westers dieet nog niet ervaren. Daarvoor moeten we de Atlantische oceaan oversteken. Hier beperkt de moestuin zich vooral tot zoete suikermaïs. Ze zijn dan ook ontzettend lekker en voedzaam.
Oogst maïskolven in melkstadium, dat wil zeggen: als de kolven dik aanvoelen, de stampers bruin kleuren en als er melksap uit de maïskorrel loopt. Het is even oefenen om het perfecte oogsttijdstip in te leren schatten, maar eenmaal je ermee weg bent speel je ermee.
Hoe langer je de kolven laat narijpen, hoe minder zoet ze smaken en hoe rijker ze zijn aan zetmeel. Na het oogsten gaat de kolf meteen aan de slag om alle suikers om te zetten in zetmeel. Voor de zoetste smaak kook je dus eerst je water, ga je dan pas oogsten en smijt je je kolf meteen in kokend water.
Zaai maïs rechtstreeks vanaf midden mei of zaai begin mei beschut voor om midden mei uit te planten. Bescherm jonge planten tegen vraat. maïs is een windbestuiver, het stuifmeel belanden via de wind op de stampers van de kolven. Plant bij voorkeur in een vierkant voor een betere bestuiving. Kolven beschermen tegen vraat van vogels en knaagdieren door een ademend zak/netje.