Basilicum
Genovese
Thaïse basilicum
Griekse basilicum
Red Freddy
Kaneelbasilicum
Citroenbasilicum
Basilicum
Basilicum (ocimum basilicum) is mijn nummer één keukenkruid. De variaties in geur, smaak, kleur, groeiwijze, bladvorm en bloei zijn zo veelzijdig dat het kruid nooit verveelt.
Velen vinden basilicum moeilijk. Dat is vaak omdat de plant geen genoegen neemt met minder. Ze wil veel zon, veel warmte, veel voeding en veel vocht. Wie gul is, kweekt z'n basilicum goed. Vergeet even die volgepropte basilicumpotjes uit de supermarkt en geef elke plant een ruime pot van diameter 20-25 cm.
Je start eind maart met zaaien op een warme plaats binnen of in een verwarmde bak (20-25°C), of je zaait vanaf midden mei rechtstreeks buiten. Plant of dun uit afhankelijk van het ras op 15-25 cm en geef ruim compost en water. Geef tijdens het seizoen regelmatig vloeibare voeding en water. Basilicum doet het prima in pot omdat je de vochtige en voedzame omstandigheden makkelijk kunt controleren.