Hoe kweek je groenten in pot?

groenten-kweken-in-pot

Woon je in de stad en wil je op je terras groenten kweken in pot? Ik deel graag drie basistips voor een succesvolle stadstuin. Zet jullie schrap voor een spoedcursus 'Stadstuinieren in pot'!

Kies de juiste rassen

Wil je groenten kweken in pot, kies dan voor de juiste groenten. Kijk uit naar compacte (struik)rassen met een snelle vruchtzetting en een vroege oogst. Een voorbeeld van wat je niet in pot kunt telen: een klimtomaat die in de serre uitgroeit tot een 2 meter hoge plant en een eerste oogst pas in september levert. De voeding en de diepe beworteling die de klimtomaat nodig heeft om tot een krachtige plant uit te groeien ontbreekt al snel in de beperkingen van een pot, waardoor ook de oogst van tomaten serieus kan tegenvallen. Een voorbeeld van wat je wél in pot kunt telen: een compacte stamtomaat die tot 1 meter hoog groeit, zichzelf kan ondersteunen en vroeg vrucht maakt. In onze zadencollectie kijk je best even naar de collectieCollectie ‘The city gardener’, waar je uitsluitend rassen vindt die geschikt zijn voor teelt in pot.

groenten-kweken-in-pot
groenten-kweken-in-pot

Kies de juiste pot

De juiste pot is voor elk gewas anders omdat de groeivorm van de wortels bij elk gewas verschilt. En hoe weet je dan de groeivorm van die wortels? Dat is eenvoudig: door te kijken naar het gestalte van de plant. Een voorbeeld: de courgetteplant groeit breed en blijft in een struikvorm laag aan de grond. Dat wil zeggen dat de wortelgroei van de courgette ondiep en breed uitgroeit. Welke pot of kweekzak heb je dan nodig? Juist ja: een breed, ondiep formaat. Tomatenplanten groeien verticaal en smal. De beste pot of kweekzak is dus smal en diep. 

'De courgetteplant groeit breed en blijft in een struikvorm laag aan de grond. Dat wil zeggen dat de wortelgroei van de courgette ondiep en breed uitgroeit. Welke pot of kweekzak heb je dan nodig? Juist ja: een breed, ondiep formaat.'

groenten-kweken-in-pot

Verzorg je planten extra

Een plant in pot is volledig afhankelijk van jouw zorg. De voorraden voedsel en water zijn sneller uitgeput in een pot dan in de volle grond. Geef dus tijdig water en extra (vloeibare) voeding aan de voet van de plant. In de zomermaanden is dit bijna dagelijks. Hoe groter de pot en dus hoe groter het volume aarde, hoe meer opslagcapaciteit en dus hoe minder zorg je aan je planten hebt. 

Laat een reactie achter