Kwekerij kweek

KWEEK is een kleinschalige biologische kwekerij uit Drongen, Gent. Bij KWEEK koop je rechtstreeks aan bij de kweker. Al het biologisch plantgoed en de meest bijzondere zaden kweken we zelf (100% natuurlijk).

Je kunt jaarrond op de webshop terecht voor aankoop van zaden, plantenvoeding en tuinmateriaal. De plantenverkoop vindt uitsluitend plaats op de grotere tuinbeurzen. Een overzicht van de beurzen vind je hier.

Wie is KWEEK?

Kwekerij KWEEK is een project van Heleen Calcoen & partner Jan Achtergael. Na een opleiding biologische landbouw en een intens stagetraject bij kwekerij 'De Nieuwe Tuin' droomde ik van een eigen kwekerij. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik elke dag doe wat ik niet niét kan doen.

Plantgoed

KWEEK specialiseert zich in de opkweek van veelal éénjarig plantgoed geschikt voor in de moestuin (groenten, kruiden en bloemen). Voor u en moeder aarde wensen wij enkel het beste. Alle plantgoed is daarom biologisch gecertificeerd en opgekweekt met een minimaal gebruik van turf. We werken voor éénjarigen met afbreekbare potjes uit houtvezel. We maken uitsluitend gebruik van plantaardige meststoffen zoals zeewier, lavameel en suikerrietmelasse.

Zaadgoed

Een kweker onderscheidt zich van een handelaar doordat ze zelf zaad opkweekt en zelf plantgoed opkweekt met de zaden die ze aan jullie aanbiedt. We zijn betrokken bij het kiemen, het groeien en het oogsten. Een kweker kent zijn rassen, weet hoe ze groeien én hoe ze smaken. En daar zijn wij trots op!

Ons aanbod omvat een mengeling van zelfgekweekte biologische zaden en ingekochte biologische en conventionele zaden. We kiemtesten regelmatig en streng.

Hoe langer de kwekerij actief is, hoe minder conventioneel zaad het assortiment zal bevatten. Een biocertificaat voor de zaden blijft dus eerlijkheidshalve nog achterwege. Voorlopig is de keuze voor het aanbieden van conventioneel zaad er één gestaafd op een liefde voor biodiversiteit.