Wat is verspenen?
Wat is verspenen? Welke voordelen heeft het en hoe moet je verspenen?
Terwijl verspenen voor sommigen gelijk staat aan enerverend gepruts ben ik er dol op en geeft het mij een soort van medidatieve rust. Ik geef graag een woordje uitleg over het wat, waarom en hoe van verspenen zodat je het vooral zelf eens kunt ervaren.
Bij het verspenen haal je alle zaailingen één voor één uit de aarde en plant je ze uit in een eigen, grotere pot.
Waarom verspeen je?
Ken je het verschijnsel dat je een pot hebt ingezaaid met één enkel tomatenzaadje, en dan na twee weken geduld uit te oefenen vloekt omdat het zaadje niet heeft gekiemd? Je maakte speciaal de zaaigrond, al die tijd stond die pot op de verwarming, heb je het water gegeven, en dat allemaal voor niets. Dit scenario kan ik mij als kweker niet veroorloven, dat kost mij te veel werk en middelen. Ik zaai dus in rijtjes in grote zaaibakken. En wie in rijtjes zaait, die moet natuurlijk verspenen. Bij het verspenen haal je alle zaailingen één voor één uit de aarde en plant je ze uit in een grotere, eigen pot. In mijn geval worden alle zaailingen verspeend naar een tray waar ze hun eigen vakje aarde krijgen.
Dankzij het verspenen kweek je stevige, goed doorwortelde planten op
Wanneer verspeen je?
Na het verschijnen van de eerste twee kiemblaadjes vormt de zaailing zijn eerste echte blaadjes. Wanneer deze schattige kleine blaadjes opkomen kun je de zaailing enkele dagen later al verspenen. Op dat moment is het plantje al wat steviger en is er nog geen concurrentiestrijd tussen de plantjes onderling.
Wat zijn de voordelen van verspenen?
Zoals hierboven gesteld verspeen je op het moment dat de plantjes zijn gestart met hun vegetatieve groei (dit is de bladgroei). Je rukt als het ware de worteltjes uit de aarde en de plant krijgt meteen de reflex om de bladgroei te pauzeren en zich opnieuw op wortelgroei te focussen. En net die reactie zorgt ervoor dat je dankzij het verspenen stevige, goed doorwortelde planten opkweekt. Na het verspenen zul je ook merken dat de plantgroei een dikke week stilstaat. Er gebeurt in die week vanalles ondergronds, maar bovengronds staat de plant stil. En dat is prima zo.
De planten die het meeste baat hebben bij het verspenen zijn de vruchtgewassen tomaat, aubergine en peper omdat de volwassen planten stevig geworteld moeten zijn willen ze de zware vruchten kunnen dragen.
Hoe verspeen je?
Haal je potlood maar boven! Op mijn kweektafel liggen standaard enkele potloden want ze zijn onmisbaar tijdens het verspenen. Allereerst wip ik de zaailingen uit de aarde met behulp van de potloodpunt. Wees voorzichtig: behandel de zaailingen zacht en raak ze zo min mogelijk aan. Leg ze even naast je op een rijtje en vul je tray of pot met potgrond.
Wie al erg lange zaailingen heeft (dat komt door te vroeg te zaaien!) kan zich ook oefenen in het dubbel plooien van de zaailingen. Als je een sappige krak hoort mag je het vergeten ;-) Druk daarna heel zacht de aarde errond aan zodat de steel goed contact maakt met de aarde. En dat is de biologische magie van de zaak: die steel zal zich transformeren tot wortel.
Stek met je potlood een diep gat in de potgrond en begeleid een zaailing met je potlood in het gat. Laat de zaailing zo diep zakken tot enkel nog de blaadjes bovengronds zichtbaar zijn.
Laat de zaailing zo diep zakken tot enkel nog de blaadjes bovengronds zichtbaar zijn. Wie al erg lange zaailingen heeft (dat komt door te vroeg te zaaien!) kan zich ook oefenen in het dubbel plooien van de zaailingen. Als je een sappige krak hoort mag je het vergeten ;-) Druk daarna heel zacht de aarde errond aan zodat de steel goed contact maakt met de aarde. En dat is de biologische magie van de zaak: die steel zal zich transformeren tot wortel.