Hoe zaai je wortels?

hoe-zaai-je-wortels

'Hoe zaai je wortels, en is dat echt zo moeilijk?' zijn twee vragen die ik maar al te vaak te horen krijg. Veel tuinliefhebbers zien wortels zaaien als een serieuze uitdaging en daar help ik maar al te graag bij. Want een moestuin zonder worteltjes, dat gaat toch gewoon niet?

hoe-zaai-je-wortels
kwekerij-kweek

Stap 1: bereid de bodem voor

Het telen van worteltjes vraagt geen extra voeding maar heeft wel wat extra voorbereiding van de bodem nodig. De wortels kunnen enkel tot lange wortels uitgroeien in een losse, verkruimelde bodem. Je kunt de bodem makkelijk loswerken met een riek of een woelriek. Prik je drietand in de bodem en trek de bodem open zonder de bodemlagen te keren. Zo decompacteer je de bodem en breng je opnieuw lucht ondergronds. 

Stap 2: maak een glad zaaioppervlak

Zorg voor een glad zaaibed want wortelzaad is best klein en fijn. Verkruimel met de hand, de riek, en/of een hark de grote kluiten aarde en zorg voor een zo glad mogelijk zaaioppervlak. Gebruik na het harken een eenvoudige houten plank om het oppervlak van teeltaarde mooi effen te trekken.

Stap 3: trek zaaigootjes

Op een zaaibed van 75 cm breed kun je 4 tot 5 zaaigootjes trekken, dat wil zeggen op 15 à 20 cm uit elkaar. De zaaigootjes kun je makkelijk trekken met behulp van de kopse kant van je houten plank.

Stap 4: wortels zaaien

Tijd om te zaaien. Ik kies er steevast voor om mijn wortels heel precies te zaaien. Dat wil zeggen dat ik elke centimeter een zaadje zaai. Zo verspil ik geen zaad en hoef ik nadien niet meer op de knieën om uit te dunnen.  Dek de zaden na het zaaien af met dun laagje (ongeveer 0,5cm) fijne (pot)grond. Druk de rijtjes even aan met de hark voor een goed contact tussen zaad en bodem. We raden ook aan om tijdens het zaaien niet rechtstreeks op je zaaibed te steunen, maar gebruik even die houten plank om op te leunen. Zo verdeel je jouw gewicht en maak je de bodem extra glad.

Ik kies er steevast voor om mijn wortels heel precies te zaaien. Dat wil zeggen dat ik elke centimeter een zaadje zaai. Zo verspil ik geen zaad en hoef ik nadien niet meer op de knieën om uit te dunnen.

Heleen Calcoen

hoe-zaai-je-wortels

Stap 5: the waiting game

Worteltjes zijn trage kiemers. Je moet toch zeker rekenen op drie weken alvorens de eerste zaailingen verschijnen. Hoe beter je de zaden vochtig kunt houden tijdens die kiemperiode, hoe sneller ze zullen kiemen. Je kunt de bodem het beste vochtig houden door je zaaibed te bedekken met Microklimaatdoek. Die houdt het vocht goed vast en je kunt het doek laten liggen tijdens het begieten of besproeien.

Stap 6: hou onkruidvrij

Door vroeg te zaaien (midden februari) ben je een deel van de hinderlijke onkruiden voor en kun je na de opkomst van de jonge worteltjes makkelijk wieden.

Ik ben benieuwd of jullie zich ook wagen aan een sessie 'precisiezaaien'. Laat gerust iets na in de comments of deze methode jullie bevalt.

Zelf aan de slag?

Microklimaatdoek bestaat uit een licht en duurzaam polyethyleen bandjesdoek die de extreme temperaturen van hitte en koude opvangt en een zacht klimaat voor uw plantjes reguleert. Het doek is licht rekbaar en zeer geschikt voor het overspannen van constructies. Het doek is waterdoorlatend.

Leave a comment